BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, February 5, 2009

my dream and my life!

so..memandangkan permohonan IPTA dah pon dibuka..aku pon ngan pening kepala mencari kursus terbaik untuk diri aku..

waktu aku form 1 sampailah form 3 aku penah terfikir nak amik engineering..cam mak ngan ayah aku..tapi ble masuk form 4..aku pon mulelah blaja bersungguh2..walaupon aku amat meminati fizik dan waktu form 4 tu selalu dapat B/A untuk fizik..tapi aku rasa engineering bkn untuk aku...aku rasa x sesuai ngan aku..aku x rasa nak wat keje tu untuk seumur hidup aku...tapi aku still teruskan belaja so that kalu result aku baik aku blh apply ape2 pon since aku amik pure science..

then,tetibe macam mana ntah aku rajin lah pulak wat2 kuih dan ape2 yg terlibat ngan baking..
tapi aku x nak jadi chef sbb baking ni mmg memenatkan..at the same point aku mule curious ngan berat badan and mule lah diet (bukannye berkesan pon..berkesan untuk maintain je berat)..so aku terfikir lak nak amik something yang ada kene mengena ngan food..then aku terbaca pasal food technology...so aku ule ttpkan lah niat nak amik food tech(ni waktu form 5)..
tapi still was2..walaupon dah byk tgk pameran universiti and all tapi aku ttp x rasa ia membantu sbb diorg x trgkan pon kalu amik course ni blh jadi ape..kalau jadi ni keje dia cam mana and all..diorg cume nak tarik org masuk u diorg jew..x ada kew career test ke pape untuk bantu kita cari kerjaya yg btl2 sesuai ngan aku..argghhh!!

then aku pon search internet kesayangan aku..dia pon kuar lah memacam n aku terbaca pasal nutritionist n dietician..macam best jew..sbb keje dia terangkan kat org untuk cara hidup yg sihat..since aku suke..aku mmg suke healthy diet..!!haha..pelik x kalau aku cakap dalm pinggan aku sayur aku lagi byk dari nasi..dietician dia bg nasihat diet ape yg sesuai dengan seseorg tu and ubat ape yg sesuai ngan org tu..gaji dia mmg byk lah..cume kerjaya ni kat malaysia x ramai lagi..tapi kat malaysia mmg sangat memerlukan nutritionist ngan dietician..mana tau ble aku kuar u nanti mmg byk peluang pekerjaan..btl x..?!

so..maybe aku akan pikirkan sebelum aku isi borg IPTA tu..masa masih panjang..tapi masa mengejar aku..!
oklah..bye..!assalamualaikum

3 comments:

ILYnani said...

dear hidayah ; pilihlah mane yang kau betul2 minat ok, aku sebagai kawan akan menyokong, chaiyok2 ! syg dayah, hehe :)

Yee aka Zann said...

Any job has future as long u put ur heart in it. Dun give up n try ur best.

Fatin Nazihah said...

SALAM.
zie pun mcm tue agk. zie ade bce 1 article ni. die kate list kn all course yg u nk.then bru buat pilihan terbaik...ahah gud luck dyah!
tc, love you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...