BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, February 6, 2009

BERITA KEPADA KAWAN

perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
sayang engkau terduduk disampingku kawan
banyak cerita yang mestinya kau saksikan
ditanah kering berbatuan

tubuhku tergoncang dihempas batu jalanan
hati tergetar menampak kering rerumputan
perjalanan ini jadi saksi
gembala kecil menangis sedih

kawan cuba dengar apa jawabnya
ketika ia ku tanya mengapa
bapak ibunya telah lama mati
ditelan bencana tanah ini

sesampai di laut
kukhabarkan semuanya
kepada karang kepada ombak
kepada matahari
tetapi semua diam
tetapi semua bisu
tinggallah ku sendiri
terpaku menatap langit

barangkali di sana ada jawabnya
mengapa di tanahku terjadi bencana
mungkin Tuhan mulai bosan
melihat tingkah kita
yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
atau alam mulai enggan
bersahabat dengan kita
cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang..

lagu/lirik:Ebiet G. Ade


lagu ni dah lama..maybe x ramai antara remaja sekarang yang tau dan minat..aku dengar lagu ni daripada parents..and aku rasa lagu ni sangat sesuai untuk manusia zaman sekarang..cuba baca lirik dia especially the last paragraph...perasan x sekarang ni macam2 bencana dah jadi..tsunami yang dah mengambil beratus-ratus nyawa di beberapa negara..gempa bumi..tanah runtuh di bukit antarabangsa..dan yang terbaru peperangan..mungkin lirik tu betul..mungkin tuhan nak sedarkan kita sume..mungkin kita dah jauh daripada pegangan akidah kita..jadi bencana2 nilah yang menyedarkan kita..untuk kembali ke jalan yang lurus..mungkin alam dah tak larat nak tanggung kemusnahan yang dilakukan manusia..kemajuan yang melampau-lampau..sehingga kini kita masih terus bercakap tentang peningkatan suhu global,krisis makanan sedunia,krisis kewangan dunia dan pelbagai lagi..manusia yang menyumbang tenaga menghancurkan alam..adakah adil alam dipersalahkan..?!





2 comments:

fawa said...

eh, btol la.
lgu nih btolbtol beri sedar.
thx,kwn bgtao lgu nih.

Fatin Nazihah said...

ahaa.. this is one of my fav song!! (frm parent gak) ^_^
ahaa.. tersgt benar hidayah..
'Tuhan, ampunkan dosa-dosa yg telah aku lakukan semua ini' amiin.. -_-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...