BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 28, 2009

SUSHI :D!


hari ni aku wat sushi sempena hari raya cina ni...
selalunya aku buat sushi cara lain...hari ni nasi dia cari resepi kat internet...
search2 jumpalah satu ni...

ingredient:
3 1/3 beras(terbaik guna beras sushi tulah)
5 tbsp cuka beras
5 tbsp gula
1 tsp garam

method:
1.masak beras cam biasa
2.sementara tunggu nasi tu masak..amik cuka,gula n garam tu panaskan dalam periuk..
then bila gula n garam dah larut tutup api n cpt2 masukkan periuk tu dalam air n ais..kita paksa sejukkan dia..nanti dia akan jadi pekat(macam dalam gambar)

3.bile nasi dah masak..letakkan atas dulang and campurkan solution tadi dengan nasi..campur sampai rata...rasa dia agak manis lah..tapi for me rasa mcm sushi jew..!

siap sudah nasi dia...tapi cam na nak roll on kan dia??
ni bahan2 yg aku gune:
seaweed yg saiz besar
crabstick
salami(mengikut kreativiti)
japanese cucumber/timun biasa pon blh

ni japanese cucumber crabstick n salami

seaweed..tikar sushi n pengepal handroll


nak gulung nanti kene guna tikar sushi n kalau yg handroll aku ada benda alah yg nak kepal dia tu..benda tu blh cari kat supermarket..

cara2:
1)letakkan seaweed atas tikar.then,letak nasi half and letakkan crabstick/salami n timun.

2)gulung lah sampai jadi bulat..




3)potong..tips nak potong letak sikit minyak kat pisau..so dia x melekat


4)siap..nilah hasilnya..yg handroll tu..kepal then potong seaweed tu pastu ltkkan lauk-pauk nya kat atas nasi tu..itu je..siap



masa ngah wat benda ni teringat lah memori zaman sekolah..aku bawak sushi bagi kat kengkawan aku makan n ada sorg ni yg suke sangat sushi aku...sampai waktu amik result pmr aku watkan untuk dia sbb dia nak pindah sarawak time tu..
so..ainin..sushi ni rasa dia lain sbb kita wat resepi baru..ko blh lah try yew!
kalau nak rasa air tangan aku datanglah umah!!

2 comments:

ILYnani said...

hoii kau ni pandai masak la, jeles aku ! ngaha. :D

fawa said...

huoo. bg idea kt aku la. mao bikin surprise bday mak aku. hehe.
thanx2 ,.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...