BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, July 21, 2010

our people,our religion,my view

currently have a debate in the facebook..

why?my friend tagged me to one of his photo with three muslim girls who wear a hijab with improper attire-tight wear,jeans that ble duduk nmpk panties..n nmpk their benjolan di dada..and a wording-HENTIKAN GANGGUAN SEKSUAL TERHADAP LELAKI..!

aku cakaplah..thanx..semoga ramai lagi lelaki jadi cm korang ni..
then there they were arguing about boys vs girl..blaming each other for what happened..
and instead of biar je notification tu blmbk ngan komen diorg baik aku pon nyemak kat noti diorg gak..but i wrote it for the sake of betulkan apa yg xbetul..

and adalah sorang kenalan ni tulis,pompuan ni bila kita tegur dia ingat kita alimlah apalah..then mulalah wat muka xpuas ati and all..n lgpon pompuan kan dah besar and ramai yg pandai-pandai masuk universiti..

and actually ni yang wat aku rasa perlu jawab..
kenapa kan orang kita ni pentingkan sangat pandangan org lain kat kita..benda tu perlu TAPI ingat kita tak blh puaskan hati semua orang..jadi kenapa tak boleh ke kita tegur diorang sebab agama kita??sebab kita tau dia salah??SALAH KE??

orang kita ni ramai sangat ingat bila benda tu selalu jadi,benda tu normal,boleh di terima..tapi yang salah dalam Islam adalah tetap salah..bila manusia berpegang pada selain Quran dan Sunnah nilah jadinya..ble manusia mula buat penilain melalui logik akal yg menerima benda yang salah..dan bila semua nak be OPEN MINDED tapi bukan on the true terms of OPEN MINDED..
dan dalam peraturan mana kata kalau dah bijak pandai masuk u xboleh ditegur,tak boleh diajar,dan xblh dihukum?kalau cmtu kenapa ada peraturan kat dunia ni??

sedang aku asyik menulis itu ini ada pulak kenalan wanita komen..ni semua bukan salah sesiapa,xpayahlah menangkan pompuan je..dua2 salah..benda ni xkan selesai kalau dua2 xnak terima..~
masalah dia..aku xmenangkan sesapa pon..aku bukannye sexist..peduli apa aku pompuan kalah sekali pon..kisah apa aku..bknnye dpt ape2 pon.

tengok pada asas keluarga..andai diorg tak mampu nak tegur anak2,adik2,mak,mak cik,rakan2,nenek dan sesiapa saja yg salah mcm mana nak berjaya..?diorang ni bertanggungjawab pada semua keluarga perempuan mereka..
jadi kalau sorg diorg xmmpu jaga..cmne nak bina negara??

so,aku xnak salahkan lelaki~~aku nak salah kan diri sendiri..
kenapa aku tak boleh nak tegur diorg buat salah?
kenapa aku biarkan je maksiat depan mata?
kenapa aku kene tunggu orang lain yang tegur dulu?aku nak tunggu sampai bila?
sampai budak perempuan tu dah mengandung xde bapa yg sah?
sampai anak terbuang tepi jalan?
ke sampai di akhirat nanti rakan yg buat maksiat tu mnecari aku dan kata"kau xpernah tgr aku walaupon aku buat maksiat depan kau je"
astaghfirullah..semua ni bukan salah lelaki,bukan salah perempuan,semuanya salah AKU..~sampai bila aku nak biarkan tanggungjawab ni dipikul oleh alim ulama je sedangkan aku juga punya 'nama' dalam agama ni..agama ISLAM~

10 comments:

魏江伶魏江伶 said...

精彩,thanks!............................................................

cik hidayah said...

thank you for reading..~it just an opinion~

正洪玲正洪玲正洪玲 said...

Learning makes a good man better and ill man worse.............................................................

解恆蔡靜芳念 said...

A truly happy person is one who can enjoy the scenery on a detour. ............................................................

凱許倫 said...

文章不求沽名釣譽,率性就是真的..................................................................

cik hidayah said...

thanx everyone for reading..
i just wrote it for what i've felt.
n rasa malu pulak as the non-malay yg read this..

hasni said...

Nurul, i respect n proud of what have u wrote here..be a good muslimah girl..your abah n umi will e proud of you..if not your action, at least your thought about yrself as a muslimah..great nurul!

劉王育正劉王育正 said...

Practice makes perfect.............................................................

雅王任 said...

You may be only one person in the world, but you may also be the world to one person...................................................................

淑張福 said...

thanks god for the chance to enjoy so many good artical...................................................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...